Nagy dolgok történnek mostanában a Dndbeyond körül. Mivel alfa állapotú tesztelési fázisban tartanak  és nem mindenki számára nyitott a tesztelési lehetőség, arra gondoltam bemutatom pár szóval a min ügyködtek az utóbbi időben. Sokak által ismert a fejlesztés üteméről, terveiről beszámoló Trello oldal. A megvalósult feladatok közé került  a 3D -s kockadobó és a telefonos alkalmazás is. Azt azért el lehet mondani, hogy a jelenleg aktuális telefonos alkalmazás érdekességnek jó, de igazából semmire sem használható. De lássuk miről van szó!

Telefonos alkalmazás. Egy ideje már nézegetem és azt látom, hogy jelenlegi állapotában semmire sem jó. Kivették mögüle a RAW támogatást, dobni nem lehet benne. Nagyjából annyit tud, mintha böngészőben néznéd a karaktered és az lefagyott volna. Nézheted, de csinálni semmit sem tudsz. Nagyon sok fejlesztésre van még szüksége. Egyelőre ott tartunk, hogy a HP-t, az első frissítés óta kezeli.

De ne szaladjunk ennyire előre. Mikor megnyitod az alkalmazást, ott várnak a karaktereid és hozhatsz létre újat, a honlapjukon megszokottak szerint.

Itt azért látszik, legalábbis nekem, hogy a karakter osztályokat nem jól látja. A karakterbe lépve a kondíciók beállíthatók és ki is jelzi az első oldalon a bal felső sarokban. Mutatja a védelmeket (defense) is, de azt már nem lehet megnézni, hogy mit mit jelent. Pedig pont a kondíciók azok, amiket szinte mindig elő kell kapni és újra olvasni.  Ugyanez mindenhol, a megszokott, kattintok és már látszik a leírás hiányzik.  De ne felejtsük, alfa teszt.

A képen látszik, hogy 4 kondíció fér el a telefonos verzióban. 13″ -es tableten már 10 látszik azért! Sajnos tableten, is ugyanazt a butított felületet mutatja, mint telefonon. Miközben a böngészőben megnyitva a teljes tudású és kinézetű honlapot kapom.

Nagyon sok munka vár még az alkalmazásra. De lássuk a szintén alfa fázisú kocka dobót.

Ami látszik a képen, hogy a jobb felső sarokban lévő pici varázsló ikon egy easter egg. Ha megtalálod és bekapcsolod akkor lesz egy mini, színátmentés, vibráló varázslód, illetve a főbb menüpontok is kapnak egy hasonló effektű skin -t.
De a kockadobó! Igen, 3D -s valóban. Éppen sikerült 14-et dobnom. Amúgy 3 kocka közül lehet választani, amiből az egyik uncommon gyakoriságot kapott. Ebből arra következtetek, hogy gyűjthetővé teszik, talán még fizetős is lesz némelyik ritka vagy egyedi. Szerencsére kiírja mit dobtunk és mennyit, jelezve, hogy miből áll össze az eredmény. A kocka gyorsan eltűnik de az eredményt kézzel kell törölni.
Két módon lehet dobni. A bal alső sarokban lévő piros kockára kattintva előbukkan egy grafikus menü a kocka típusokkal. Kiválaszthatjuk melyikkel és azon belül hány darabbal szeretnénk dobni. Ügyesen megoldották, a húszoldalúra 5* kattintva 5d20 -at dob. 50* kattintva pedig így néz ki:

A másik megoldás ismerős lehet annak, aki a Roll20 mellé használja a Beyond20 böngésző kiegészítőt. Kattintasz arra, amivel dobni szeretnél és már dobja is. Ez látszik az első képen.
Ebből még nagyon jó dolog lesz. Előfutára annak, hogy a teljes online játékhoz nem kell semmilyen más oldal. Se voice/video chat, sem online asztal vagy kockadobó. Így nem kell több oldalon is megvenni a könyveket. Nade meglátjuk. Annyira lassan fejlesztik a Beyondot, hogy lehet, mire ez elkészül, már rég dnd 7e -vel fogunk játszani!