Szeretném kipróbálni a D&D-t. Hogyan fogjak hozzá?Barna Bálint Mi kell a D&D-zéshez?

 

Társaság: játékosok és egy mesélő. Szabályrendszer: lásd a következő pontokat. Játékalkalom: hossz, helyszín, kellékek.

 

 1. Van lehetőséged olyanokkal kipróbálni az asztali játékot, akik már játszottak D&D-t?
  1. Igen:Mindenképpen azt javasoljuk, hogy keresd fel őket, és csatlakozz hozzájuk, ugyanis a legkönnyebben egy játékhoz csatlakozva lehet a legjobban megismerni és megtanulni a D&D-t. Biztosan kapsz tőlük mindent, amire a játékhoz szükséged lehet (kockát, karakterlapot, szabálykönyvet).
  2. Nem:Első körben próbálj meg keresni tapasztalt D&D-seket, akár személyes úton, akár online! Előbbihez ajánlunk valamilyen rendezvényt: D&D klubok, Hősök Hajnala, Szférák Vándorai. Utóbbihoz segítség lehet pl. a csapatkereső csoport vagy a szerepjatekosok.hu. Ha nem sikerülne tapasztalt D&D-sekhez csatlakozni, akkor se félj, szervezz bátran saját csapatot (lásd 2. pont)!
 2. Tudsz ismerősökből, barátokból egy teljesen kezdő csapatot verbuválni magad köré egy asztali játékhoz?
  1. Igen:Kiváló! Már csak az a kérdés, mennyire megy nektek jól az angol, ugorj a 3-as pontra!
  2. Nem: Marad az online játék, mint lehetőség (pl. Roll20 stb.) Ehhez csak webkamera, fejhallgató, mikrofon és egy regiszráció kell, és már csatlakozhatsz is online egy olyan csapathoz, ahol szívesen fogadnak kezdőt. Külön ajánljuk ebből a szempontból az Adventurer’s League játékokat, melynek saját Facebook csoportja van a hazai közösség számára.
 3. Mennyire megy neked/nektek az angol nyelv?
  1. Elég jól: Ez esetben több lehetőség is rendelkezésre áll. A D&D-t kiadó Wizards honlapjáról ingyenesen letölthetőek az alapszabályok (Basic Rules), amelyek minden szükséges szabályt tartalmaznak, bár a teljes játékból a karakteralkotás szempontjából nincs benne minden. Ezzel már el tudtok kezdeni játszani, és ha kevésnek érzitek, akkor az SRD-t is ingyen letölthetitek mellé, amely újabb opciókkal bővíti a lehetőségeket (link). Az interneten fellelhető pár ingyenes kaland kezdőknek (pl. ezek: linkek), ám ha pénzt is szánnátok rá, érdemes megvenni a Starter Set nevű csomagot, amely egy kifejezetten jó bevezető minikampányt (Lost Mine of Phandelver) is tartalmaz az előregyártott karakterek és kockakészlet mellé. De a Starter Set linkre kattintva még másik két d&d kezdőkészletet (Dragons of Stormwreck Isle Starter Kit és Essentials Kit)is találhattó,  a számos egyéb játék kezdőkészlete mellett.Ha már ezen is túl vagytok, akkor érdemes csak beruháznotok a három alapkönyvre, a Players Handbookra (PHB), a Dungeon Master’s Guide-ra (DMG), és a Monster’s Manualt (MM) – az előbbi a játékosok könyve, az utóbbi kettő a mesélőknek kézikönyv és szörnygyűjtemény (megvásárolhatóak innen: DragonShop). Csóróság esetén közösen is beruházhattok ezek közül egy-egy kötetre, elvégre nem túl olcsóak egy magyar pénztárcához mérve. Ha nem ragaszkodtok a nyomtatott könyvhöz, a D&D Beyond nevű alkalmazáson digitálisan is megvehetitek (bérelhetitek, amíg az oldal működik). Utána már tetszőlegesen válogathattok világok és kalandok között is. 🙂
  2. Gyengén: Szerencsédre az alapszabályoknak (Basic) létezik egy nemhivatalos amatőr magyar fordítása: ezek minden szükséges szabályt tartalmaznak, bár a teljes játékból a karakteralkotás szempontjából nincs benne minden. Ezzel elsajátítjátok magyarul a szabályokat, és utána könnyebben értitek meg a többi opciót tartalmazó angol nyelvű anyagokat (pl. SRD, Starter Set, PHB, DMG, MM – lásd ezekről a 3/a pontot!).
  3. Semennyire: Ez esetben két lehetőséget ajánlanánk: 1. Az alapszabályoknak (Basic) létezik egy nemhivatalos amatőr magyar fordítása: ez minden szükséges szabályt tartalmaz, de a teljes játéknál jóval kevesebb karakteropciót. Ha megelégedtek ezzel, lehet így is játszani, bár ez inkább egy minimál-élményt nyújt. 2. Ha nem ragaszkodtok feltétlen az eredeti D&D-hez, hanem megelégszetek egy magyar nyelvű, ingyenes D&D-leszármazott szerepjátékkal, akkor a Kard és Mágiát ajánlanánk helyette. Ehhez rengeteg kiegészítő és kaland is megjelent, és az alapmechanikája nem sokban különbözik a D&D-től, viszont jóval egyszerűbb. Hasonló, bár egy sokkal karakteresebb, humorosabb fantasztikus történelmi helyszínt dolgoz fel a Helvéczia szerepjáték, ami szintén magyarul van és szintén teljesen ingyenes. Mesélői füzeteiket rendszerfüggetlenül is ajánljuk bármilyen kalandmesternek. És ha nem riasztanának vissza az összetettebb, bonyolultabb rendszerek, akkor esetleg a D&D 3. kiadásával is próbát tehetsz – egy-két szerepjátékos szaküzletben vagy antikváriumban még megvásárolhatóak a magyar nyelvű, hivatalos szabálykönyvei. De ezt az opciót csak elszántabbaknak ajánlanánk, kezdőknek nem feltétlen ez a legideálisabb megoldás. Végül videó Fekete Bencétől, ami végigvezet a kezdeti nehézségeken:

 

Ezeken túl ajánljuk még az alábbi YouTube csatornákat: