Az általánosságban legismertebb démon. Nem csak a játékosok, mindenki ismeri, aki valaha találkozott pl. a Bibliával. Ő a patás ördög. Hol kecske, hol bikafejjel.

Honnan származik?
Baphomet neve valószínűleg a „Mohamed apja” kifejezésből származik, amely az arab világban a Korán prófétájának édesapját jelentette. A középkorban a Baphomet szimbólum keresztények által a szaracénok ellen vívott háborúban az ellenség híres istenévé vált, és az ő alakját a keresztények egy boszorkánysággal és démonokkal kapcsolatos kultusz középpontjába helyezték. Baphomet a boszorkányok és más misztikus tanok követői számos formában megjelenítették, beleértve a templomos lovagok által használt misztikus szimbólumokat is. A Baphomet szimbólumát, mely egy  pentagrammába foglalt kecskefej, a modern misztikus mozgalmak is használják, és többféle értelmezése van. Néhány értelmezés:

  1. Pogány szimbólum: Az 1800-as években, amikor a Baphomet szimbólumát először felhasználták a modern misztikus mozgalmakban, sokan úgy tekintették, hogy ez egy ősi pogány szimbólum. Azóta a szimbólum további vallási és spirituális értelmezéseket kapott.
  2. Okkult szimbólum: Baphomet szimbólumát a modern okkult mozgalmak gyakran használják, mint az istenségek és a természetfölötti erők szimbólumát. A szimbólum a rejtett tudás és a mágia eléréséhez vezető Baphometutat jelképezi.
  3. Dualista szimbólum: Néhány vallási csoport úgy véli, hogy a Baphomet szimbóluma a dualizmus kifejezője, vagyis hogy a világ két alapvető erőből áll: a jó és a rossz, a fény és a sötétség, az élet és a halál. A szimbólum a két erőt ábrázolja, amelyek egyszerre léteznek és kölcsönhatásba lépnek egymással.
  4. Szimbólum a bölcsességről: A szimbólumot néhány vallási csoport a bölcsesség szimbólumaként értelmezi, és a mágikus erőknek az elméhez és a tudáshoz való kapcsolatát jelképezi.
  5. Szimbólum az egységről: Vannak olyan vallási csoportok, akik a Baphomet szimbólumát az egység szimbólumaként értelmezik, és azt jelképezi, hogy minden dolgok lényege egy. A szimbólum a lélek és a test, a női és a férfi, a természetes és a természetfölötti egyesítésének szimbóluma.

Ki Baphomet a Dungeons and Dragons -ban?
Ő az a Démon Lord, aki Abyss Végtelen Útvesztő síkjának ura. Ő a Szörnyek Hercege és a Minotauruszok Démonura. A  vadság megtestesítője, egy olyan alattomos erő, amely belopta magát követői szívébe, hogy trükkökkel rávegye azokat a brutalitásra.
„Mindannyian vadállatok vagyunk, és csak a téveszme akadályozza meg, hogy meglássátok az igazságot.” – Oostarix, Emberevő és Baphomet kultistája

3.5 – 4m magas, humanoid, bikafejjel, szarvasmarha farokkal, széles, masszív kezekkel és lábakkal. Testét durva fekete szőr borítja. Szarvai lefelé és kifelé íveltek.

Otthona.
Baphomet birodalma a Végtelen Útvesztő, az Abyss 600. szintje, amely állítólag végtelen méretű és talán még annál is nagyobb. Itt lakik palotájában, a Lyktion -ban, és idejét azzal tölti, hogy különböző új démon fajtákat hozzon létre a hírhedt Tudomány Tornyában. Sikeresebb teremtményei közé tartoztak a Goristroi, a Bulezau, a Ghours és az fékezhetetlen Ankasharok.

A sava-borsa.
Baphomet és Yeenoghu gyűlöli egymást, egymás nemezisei. Háborújuk időtlen idők óta tart és talán már nem is emlékeznek az eredetére.

A Baphomet és Yeenoghu közötti viszály egy szövetséggel kezdődött. A kér nagyúr szövetkezett, hogy lerohanjanak egy elf királyságot, de végül a tündék, Bahamut és a jó sárkányok szövetsége visszaszorította őket. Mindkét démonúr a másikat hibáztatta a vereségért. Egy másik lehetséges oka, hogy mindketten a vadászat, az erő és a kegyetlenség démonaiként ismertek, nagy a rivalizálás még akkor is, ha  különböző módon közelítik meg a témát.

Yeenoghu és Baphomet gyakran összecsapnak a vadászatra vonatkozó jogok és területek miatt, és ezek az összecsapások akár évszázadokig is eltarthatnak. A két démon gyakran használja alárendeltjeiket (pl. gnoll seregeket) egymás elleni támadásokra, vagy arra kényszerítik őket, hogy harcoljanak egymással az őket ellenőrző területekért. A Monster Manualban szereplő legújabb kiadásban (5th edition) a két démonnak egy-egy szentélyt is szenteltek. Yeenoghu szentélye az Abyss Gnollma vagy más néven Gnollmaw nevű szintjén található, míg Baphomet -é a Fertility Domain nevű szinten áll.Pale Night

Homályos utalások vannak afelől, hogy Baphomet szokatlan kapcsolatot ápol a  Pale Night-tal (akit szoktak a Démonok Anyjakánt vagy az álmok, az illúziók és a hazugságok istennőjeként is nevezni).  Pale Night bújtatta Baphomet -et, illetve szövetségesévé vált.
A 2. és 3. kiadásokban a Pale Night és Baphomet mint fivérek vannak említve, akik együtt harcolnak az istenségek ellen. A Pale Night szokásosan a bűnözők, tolvajok, hazugok és azok istennője, akik az éjszaka folyamán vadásznak. Baphomet viszont a vadászat, az erő, a kegyetlenség és a dzsungelek istene.
A 4. kiadásban azonban a Pale Night és Baphomet közötti kapcsolat megváltozott, és a két démon közötti viszony inkább ellenséges lett. Ebben az időszakban a Pale Night a démoni isteni lét egyik legnagyobb ellensége volt, és a szövetségük helyett azon dolgoztak, hogy egymás területét meghódítsák.
Az 5. kiadásban a Pale Night neve már nem szerepel a Monster Manual-ban, így azóta nem lehet pontosan tudni, hogy jelenleg mi a kapcsolata Baphomet -tel. Azonban az éjszakai témájuk miatt mindkét démon gyakran szerepel a D&D kalandokban és lehetőség van arra, hogy a DM felhasználja mindkettőjüket a kalandokban.

Imádói.
„Szarvas Király! Távolítsd el a megtévesztés fátylát, és fedd fel nekünk a halandóság valódi természetét!” – Baphomet egyik lovagja
Baphomet the Horned King
Baphomet -nek rengeteg minotaurusz, ogre és óriás követője van Szolgálják még ghour-démonok is, amik olyan fajta démonok, amelyek kinézete szerint a zömök, szőrtelen minotauruszokra hasonlítanak és a halandó követők csapatainak parancsnokai. Őket igyekszik felhasználni tervei megvalósításához, nevezetesen azért, hogy a Yeenoghu elleni harcaiban fölénybe kerüljön. Más torz teremtmények sokasága is tiszteli Baphomet -et, előfordult, hogy némelyik a rabszolgája lett, és ha ezek a rabszolgák  megfeleltek bestiális pártfogójuknak, megkapták a Végtelen Útvesztő egy részének uralmát. Akik nem tetszettek Baphomet -nek, azokat megették.

Baphomet kultusza.
Baphomet kisebb istenségként ad varázslatokat  és jelképe egy csavart, vérben ázó, kör alakú labirintus.

Az 5. kiadás könyveiben Baphomet kultusza nincs részletezve. Itt – ott található utalás, de semmi komoly lore nincs összefoglalva.
Említik  az Out of the Abyss kalandmodulban a Baphomet-kultuszt, amelynek tagjai az Underdark nevű földalatti világban élnek. A kultusznak célja, hogy minél több lényt áldozzanak fel Baphomet -nek, és ezzel növeljék a kultusz hatalmát.
A Mordenkainen’s Tome of Foes könyvben is található információ Baphomet és a kultusza kapcsán. A könyvben szerepelnek olyan szörnyek, mint a Baphomet’s Chosen (Baphomet kiválasztottjai), akiket a kultusz tagjainak tekinthetünk. Ezen szörnyek leírása alapján kiderül, hogy a kultusz tagjai hatalmas tisztelettel és rajongással viseltetnek Baphomet iránt, és mindenre hajlandóak annak érdekében, hogy megfeleljenek az ő elvárásainak.

Történelem.
A Herceg Évében Orcus és Yeenoghu közösen legyűrte Baphomet -et és Orcus szintjén senyvedett rabként.

Pletyka
Azt feltételezik, hogy Baphomet halandó lényként kezdte létezését, bár nem világos, hogy emberként élő vadállat volt-e, vagy ember, aki vadállatként élt. Azt is egy lehetséges opció, hogy az istenek megátkozták, mert úgy merészelt bánni velük, mint a marhákkal, és ezért a mélységbe száműzték. Mindenesetre Baphomet élvezi a hatalmát, és az átkot inkább áldásnak tekinti.

Kaland ötletek.

  1. A Birodalom nyugodt évei véget értek, amikor egyre több gonosz démon nyomult  a világba. A játékosokat arra kérik, hogy fedezzék fel Baphomet fészkét, és szüntessék meg a démon terjeszkedését, mielőtt túl késő lenne.
  2. A játékosok egy városban találkoznak egy titokzatos harcos nővel, aki arra kéri őket, hogy segítsenek megtalálni Baphomet szentélyét. Azt reméli ,hogy  ősi épület mélyén megtalálják azokat ősi fegyvereket, amelyekkel a Baphomet örökre elpusztítható
  3. A játékosok a Birodalom seregeivel együtt indulnak Baphomet sötét birodalmába. Az utazás során számos veszély vár rájuk, mire eljutnak a démon Baphomet The Horned King fészkéhez. Ha sikerül legyőzniük Baphometet, egyúttal kiszabadítják a Birodalom foglyul ejtett lakóit is.
  4. A játékosok találkoznak egy titokzatos szerzetessel, aki azt állítja, hogy az őseik szövetséget kötöttek Baphomet -tel, hogy megvédje a Birodalmat más démonoktól. Azonban valami megváltozott, és most Baphomet  hátba támadta a szerzeteseket. A játékosoknak ki kell nyomozniuk, hogy mi állhat az árulás hátterében és segíteni kell a szerzetes rendnek megszüntetni a szövetséget Baphomet -tel.
  5. A játékosok megkapják a feladatot, hogy szálljanak szembe a Baphomet-féle kultusszal, amely állítólag az egész világ uralmára tör. A kultuszt a sötét erdőben találják meg, ahol egy nagy feladat vár rájuk, hogy megakadályozzák Baphomet terveit.
  1. Az egyik városban több ember eltűnt az elmúlt hetekben, és a nyomok a sötét erdőbe vezetnek. A játékosoknak Baphomet kultusza mögött álló démonkultusz nyomára kell bukkanniuk, amely embereket áldoz fel a sötétség istenének.
  2. A játékosok egy bányász városba érkeznek, ahol a helyi bányákban megnövekedett démoni aktivitás miatt folyamatosan balesetek történnek. Az egyik bányában egy titokzatos bejáratra bukkannak, amely Baphomet alvilági birodalmába vezet, és ahol az ördög birodalmának legveszélyesebb lakói leselkednek.
  3. Az egyik kisvárosban a helyi tanács megbízza a játékosokat, hogy fedjék fel Baphomet kultuszát, amely azon dolgozik, hogy feldúlja és megszerezze az irányítást a város felett. A játékosoknak álcázottan kell dolgozniuk, hogy megakadályozzák a kultusz terveit, miközben a kultuszt vezető papok szövetségeseket és védelmezőket találnak maguknak.
  4. Az egyik varázsló mester titokzatos dolgokra készül a sötét erdőben, és a játékosokat bízza meg, hogy szerezzenek be egy ritka varázslat komponenst, amelyet Baphomet őriz. A varázsló kockázatos küldetésért cserébe -hiszen Abyss 600. sikján, a Végtelen Útvesztőben kell Baphomet szentélyét megtalálni-  óriási jutalmat ígér, amelynek része Baphomet  kincse is!

Forrásként használtam a ChatGPT -t, a Wikipedia -t és véletlenszerű oldalakat, mikor valaminek pontosabban kellett utána nézni.