gf-244x300

Genefunk 2090 5e – BioPunk

 

Az alábbi írás célja a figyelem felkeltése és nem részletes kritika közlése.

Szóval a borító megvett kilóra; annyira ShadowRun hangulata van, hogy nagyon és ezzel nem is lőttünk annyira mellé.

Az alap felállás szerint 2090 van, mert most a cyberpunk a trendi és idén ez már az x.-edik rendszer és kiadvány, ami ezzel kapcsolatban jelenik meg (igen, még tavaly megakartam ezt írni), de ez valahogy összbenyomásra jobban sikerült a többinél vagy csak jó formában és jobban vegyítve lopkodta össze a különféle elemeket.

2090: Az emberiség nem létezik többé; szinte minden embernek szuper komputerek vannak a DNS-ébe ültetve mely emberfeletti képességekkel ruházza fel őket, mindenki poszt-humán már (vagy nem ha csóró). Az internet egy „létező” és valóságos dolog, nem csak egy virtuális világ. A földet globális méretű multi-cégek irányítják, akik egymással küzdenek a hatalomért. A halhatatlanság létező fogalom (a tudat letöltések és mentések miatt); mindenkit specializálnak valamire a Mega-cégek. A játékosok egy csapat zsoldost alakítanak, akik a cégek piszkos dolgait intézik. (Az egész olyan ismerős valahonnan 🙂 ).  Képtalálatok a következőre: shadowrun logo"

Történelem

Címszavakban a történelem és hogy mégis miben más az egész a „felébredt mágia” világától.

2030-2040

Genetikai forradalom, biometrikus forradalom, emberi agy-gép interfész, víz alapú üzemanyag, terroristák megsemmisítik atommal a világ egy részét, drónok szállítják a csomagokat házhoz, univerzális fordító, és mindent is lelehet nyomtatni otthon 3D-be (olcsó lesz az otthoni sex-baba).

2041-2050

Egy remek járvány kiírtja a világ 5%-át (nem kellett volna kiolvasztani az ősi vírusokat a sarki jégből, csúnya-rossz globális felmelegedés); gazdasági összeomlás, megindulnak a multik közti háborúk a megmaradt piacokért, gyógyászati forradalom, alvás kapcsoló (király módon te döntöd el, hogy mikor akarsz aludni és mikor nem), Aegis rendszer (innentől kezdve az űrből bármilyen rakétát kilehet lőni bármikor is, pápá terrorista atomrakéták), transgen utálat (itt a tenyésztett szuper katonáknak azok), gépi vezetés (a legtöbb ország betiltja, hogy ember vezethessen járművet)

2051-2060

Transgen jogi forradalom, genetikai tervezés, amerikai-orosz szuper vasút, az agyi interfésszel már telefonálni is lehet, kiborgok kora, majdnem minden munkára robotok és drónok, önjavító szintetikus anyagok, korea egyesülése, a magán hadseregekben lévő katonák és zsoldosok száma átlépi az 1 milliót, a vega terroristák megfertőzik a világot a hús evésre allergiát kiváltó vírussal, elkészül az első hold bázis

2061-2070

lvl up-ol az internet, lehet házasodni robotokkal, űrlift, holdturizmus, nanobot forradalom

2071-2080

fejlesztett nanobotok, VR börtönök, víz alatti települések, elme-törések, bushido kultúra és szuper szamurájok, fejlesztett erdők, fiatalító programok; a nanobotok lesznek az új orvosok

2081-2090

nanobot fejlődés (elme védelem), a második céges háborúk kora, társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek, az erőszak kora, a kis cégek felemelkedése, robot-harcok a szórakoztatásban, emberi tudat teljes másolás és új testbehelyezése, csak a tudat másolás és létrehozása VR-ba, 11+ billió lakosa van a bolygónak

Ennyit a történelemről, nézzük a karakteralkotást.

1. Válasz Genome-ot (aka fajt); itt érzem a szerkesztési zavart, mert kapásból illik is lapozni ~25 oldalt előre a könyvbe. :O Nézzük a lehetőségeket.

 • Tervezett: király módon valami speciális feladatra terveztek minket és eszerint módosították a génjeinket (14 opció + szabályok ha ez kevés lenne)
 • Muts: Nem te, hanem a szüleid voltak tervezve
 • Optimalizált: Egy remek génbankból legoztak össze a szüleid
 • Transhuman: mind1is mi volt a múltban, mert már szintetikus testben vagy
 • Módosítatlan: semmi gond, a világon élő maradék 9 billió embernek se volt pénze upgrade-re, de kiborg még lehetsz 🙂

Bő 30 oldalon keresztül.

2. Ability score: vannak rá mindenféle opciók

3. Background: szokásos, semmi extra

4. Kaszt

 • Biohacker: doki, tud hackelni->varázsolni
 • Codehacker: technomágus
 • Crook: han solo
 • Engineer: megszerel/felrobbant mindent és még hackel is
 • Gunfighter: lő
 • Hardcase: verőember
 • Samurai: erkölcs kódexes bérgyilkos
 • Suit: FACE

5. Most hogy kitaláltuk mi leszünk, már csak néhány apróság van hátra pl.: felszerelés

6. Adj egyéniséget magadnak mindenféle kérdés megválaszolásával

7. Team sheet&score, mert modern és trendi a játék

Done

Javak és szolgáltatások

Minden amit csak szeretnétek, nagyon jól összevan szedve. pl.: lásd alább, btw lehet ám dream power armor-t is építeni magadnak ha ez kevés lenne

pl.: „Bodyguard. Unlike other professional labor, thereis an implicit acknowledgment of danger on the partof the bodyguard. They are expected to increase yoursafety at the expense of their own. This added dangerincreases the cost to employ them and cost also variesbased on the skill of the bodyguard. Joe Schmoe with afirearms certificate may come cheap but an elite samuraicosts a fortune. Ronin International has thousandsof bodyguards that can be leased out hourly, or by amonthly contract.The hourly price of a bodyguard is the bodyguard’sCR x シ200. The monthly salary of a bodyguard is thebodyguard’s CR x シ20,000. Of course, these pricesassume no extra level of danger (for example, if thecharacter wanted to employ the bodyguard while goinginto a combat zone, or under death threats from aninternational crime syndicate, the price may increaseby up to ten times).”

Járművek: alap felhozatal, megérne egy kieget

Robot és MI-k: egy fokkal jobb a helyzet, de szintén kevés

Upgrades

Pimp myself, ezt a fejezetet elégségesnek érzem

Daemons

Külön fejezet a nanobotoknak.

Ezután

Képességek és a harci fejezet, aki ismeri az 5e-t annak sok újdonság nem lesz, ennek ellenére nézzük át.

Hack

Vagy varázslás itt is a szokásos dnd listába sorolás és típusok vannak.

Injecton Hacks: bekell szúrni, ha nem is vénába; de valahova a testbeGadget Hacks: egyszer használatos „kínai piacos játék” tárgyak, alakjuk mindig a képességtől függ pl.: macska alakú repülő drón, felcsatolható műköröm, oltóhab stb…Craft Tech Hacks:  Elég sok minden tartozik bele, de elsősorban technológiai hack-ek, amik létrehozása sokáig tart (néha órák is eltelhetnek)Craft Explosive Hacks: Robbanószerek minden fajtájaBot Hacks: Az AI-k ellenszereMind Hacks: „Tudatfeltörés” független hogy az személy, nanobot vagy AI.Software Hacks: Jellemzően eszközök ellen, amiknek nincs tudata.

Képtalálatok a következőre: genefunk"

A következőkben

Rengeteg oldalon keresztül a mega cégek és a világ kormányok részletezése, illetve olyan dolgok kifejtése, ami már a történelemben felkeltette a figyelmünket.

Az utolsó fejezet pedig egy majdnem 50 oldals MM.

Összegzés: Nekem az év meglepetése volt, kb ezen a kiadványon érzem először idén a minőségi, kornak megfelelő cyberpunk feldolgozást.

19$-ért ajándék, ha valaki szeretné fizikálisan is, az januártól megveheti.

 

https://www.drivethrurpg.com/product/295562/GeneFunk-2090-Core-Rulebook?src=hottest_filtered

Képtalálatok a következőre: genefunk"

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *